Tu sau cineva apropiat suferă de alergii? Iată ce ai putea să faci!

Citește și

Remediile naturale pentru alergii îți pot îmbunătăți în mod semnificativ calitatea vieții, dar un lucru trebuie să fie convenit chiar la început: nu sunt înlocuitori pentru farmacoterapie. Există mai multe moduri de a ameliora simptomele alergice – de la utilizarea unor remedii naturale pentru tratarea alergiilor,  prin schimbarea dietei și până la utilizarea unor obiceiuri ușor diferite legate de igiena zilnică. Aceste tratamente sunt disponibile pe scară largă, iar alergologii recomandă adesea utilizarea lor atunci când simptomele alergice se agravează.

Cât de eficiente sunt remediile casnice pentru alergii?

Indiferent dacă ești alergic la polen, acarieni, ciuperci, animale sau insecte – baza pentru tratarea alergiei este întotdeauna consultarea cu un alergolog și testarea alergiei . Medicul – pe baza testelor – este capabil să indice ce substanțe provoacă o reacție alergică.

Subestimarea alergiilor poate fi periculoasă pentru sănătate și, în cazuri extreme – și pentru viață – așa că tratează întotdeauna remediile alergice la domiciliu ca o formă de ameliorare a simptomelor, nu ca tratament.

Tipuri de remedii casnice pentru alergii – ce poți face singur?

Cele mai populare remedii casnice pentru alergii sunt:

 • evitarea contactului cu alergenii – în funcție de tipul de alergie, poate fi o dietă de eliminare (cu excepția alergenilor alimentari), scoaterea din apartament sau din casă a obiectelor alergenice, scăderea de surse potențial alergenice (covoare, pături, perdele și alte articole care sunt greu de curățat de polen și acarieni) sau pur și simplu evitarea contactului cu purtători specifici de alergeni
 • dieta antihistaminică – sau mai frecvent: dieta alergică – evitarea produselor care conțin cantități mari de histamină sau care provoacă secreția acesteia în organism (condimente iuți, roșii, legume murate, citrice, căpșuni, cacao, vin);
 • medicina pe bază de plante – diferite tipuri de suplimente alimentare, ceaiuri, unguente sau creme pe bază de plante, inhibând procesul de secreție de histamină (conținând quercetină – de exemplu, mușețel, coada calului, sunătoare etc.);
 • acțiuni ad hoc – utilizarea filtrelor de aer dedicate persoanelor alergice, menținerea unei umidități adecvate a aerului în camere (de exemplu prin utilizarea difuzoarelor), menținerea curată a casei (aspirarea regulată, ștergerea prafului), tunderea ierbii (este mai bine ca cineva să o facă pentru o persoană alergică)
 • igienă regulată – de exemplu, în perioada cu mult praf, mulți alergici vor simți o ușurare mare după ce și-au spălat fața, mâinile și antebrațele; spălarea părului regulat și dușurile mai des decât de obicei ajută la spălarea polenului ce provoacă reacții alergice (acest lucru ajută foarte mult în cazurile de alergii la copii ); merită, de asemenea, să schimbi mai des stratul superior al hainelor.

Plante specifice care ajută la ameliorarea simptomelor alergice

După cum a fost menționat, diagnosticul este întotdeauna baza tratamentului alergic. Diferite tipuri de plante ajută la ameliorarea simptomelor, iar în cazul reacțiilor alergice ușoare – desigur după consultarea unui medic – să fie principala modalitate de a reduce severitatea simptomelor alergice.

Plantele pentru alergii pot fi utilizate sub formă de infuzii, ceaiuri sau preparate gata făcute, dedicate persoanelor alergice (acestea pot fi tablete, picături, unguente, capsule, creme etc.).

Remediile casnice sunt destinate în principal ameliorării simptomelor, dar se caracterizează și prin numeroase caracteristici benefice pentru sănătatea unei persoane alergice:

 • unele dintre plantele alergice sunt antibacteriene, datorită cărora nu numai că ameliorează simptomele, dar reduc și șansele de infectare a zonelor deteriorate ale pielii
 • ameliorează simptomele durerii și reduc iritarea membranelor mucoase (inclusiv esofagul și stomacul, care sunt importante în alergiile alimentare);
 • cel mai important – inhibă sau reduc secreția de histamină în organism, care este direct responsabilă de reacția alergică (de aceea medicamentele pentru alergii sunt numite „antihistaminice”).

În funcție de tipul de alergie, diverse plante pot oferi ușurare, iar printre acestea se pot enumera:

 • muşeţel
 • coada calului de câmp;
 • sunătoare;
 • chimen negru;
 • ceai verde;
 • gălbenele.

Acestea conțin querecetină, un compus chimic din grupul flavonol care ajută la reducerea cantității de histamină din organism.

În cazul unei alergii la acarieni, merită menționată utilizarea uleiurilor de arbore de ceai și de ricin. Ambele uleiuri sunt eficiente la uciderea acarienilor, dar trebuie utilizate cu precauție, deoarece pot provoca reacții alergice.

În cazul alergiilor alimentare, ierburile și produsele care conțin flavonoli funcționează bine și care – acționând local în sistemul digestiv – ajută la ameliorarea simptomelor și la reducerea iritației mucoasei.

Articole Recente

Publicitate