Unul dintre principalele obiective din spatele înființării Uniunii Europene a fost promovarea potențialului economic și competitiv al statelor europene, prin crearea de noi afaceri și noi locuri de muncă. Astăzi, Uniunea Europeană continuă să ofere sprijin financiar antreprenorilor din țările europene datorită numeroaselor sale programe de finanțare.
Tipuri de finanțare disponibile
Întreprinderile și organizațiile cu sediul într-o țară UE pot beneficia de două tipuri principale de sprijin financiar. În primul rând, Uniunea Europeană oferă asistență și sprijin prin granturi. Acestea sunt de obicei acordate organizațiilor ale căror obiective pot contribui la dezvoltarea nivelurilor competitive ale Uniunii Europene în economia globală.
Subvențiile sunt clasificate în funcție de domenii specifice sau domenii de activitate. Principalele categorii includ agricultura, alimentele și dezvoltarea rurală; afaceri, întreprinderi și industrie; cultură, educație, tineret și sport; economie, servicii financiare și impozite; ocuparea forței de muncă și afaceri sociale; energie, acțiune climatică și resurse naturale; mediul și sănătatea; afaceri externe, ajutor umanitar și comerț exterior; dreptatea și drepturile cetățenilor; dezvoltarea regională și locală; ştiința, cercetare și tehnologie, transport și turism. Companiile interesate să solicite finanțare în oricare dintre aceste categorii trebuie să răspundă la cererile de propuneri care sunt anunțate în mod regulat prin intermediul site-ului oficial al Uniunii Europene și pot apela la servicii de consultanță fonduri europene.
Pe lângă faptul că oferă finanțare prin subvenții, Uniunea Europeană sprijină și întreprinderile și organizațiile prin contracte publice. Companiile care produc sau vând servicii sau bunuri care sunt utilizate de instituțiile europene pot solicita finanțare răspunzând la cererile de oferte emise de organisme UE precum Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comitetul Regiunilor, Parlamentul European Comisia, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic și Social European, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Curtea de Conturi Europeană și Școala Administrativă Europeană.
Întreprinderile interesate de a solicita contracte publice trebuie să fie familiarizate cu îndrumările stricte incluse în procesul de cerere.
Inițiative de microfinanțare
Inițiativele de microfinanțare constau în fonduri europene nerambursabile de până la 25.000 EUR, acordate de instituțiile Uniunii Europene persoanelor care desfășoară activități independente sau întreprinderilor care au 10 membri sau mai puțin. Este important de menționat că împrumuturile de microfinanțare nu sunt acordate direct de Uniunea Europeană, ci sunt folosiți intermediari. Agenții intermediari pot oferi întreprinderilor împrumuturi în numerar sau pot utiliza finanțări de capitaluri proprii.
Inițiativele europene de microfinanțare pot fi împărțite în trei tipuri, în funcție de ce scop ar trebui să le servească. Antreprenorii începători sau proprietarii de afaceri care necesită asistență financiară pentru a-și extinde operațiunile companiei pot solicita asistență de la un furnizor local din țara lor care este afiliat la Programul-cadru pentru competitivitate și inovare. În cazul persoanelor care doresc să se aventureze în lumea afacerilor după ce și-au pierdut locul de muncă, Uniunea Europeană oferă sprijin pentru microfinanțare prin intermediul instrumentului european de microfinanțare. În cele din urmă, întreprinderile mici care sunt deja înființate și au nevoie de sprijin financiar pot solicita asistență de la furnizorii locali de microfinanțare, rețeaua europeană comună de resurse pentru microîntreprinderi.
Programe de finanțare specializate
Întreprinderile din Uniunea Europeană pot beneficia, de asemenea, de programe de finanțare care au fost puse la dispoziția anumitor sectoare industriale. Cercetarea și dezvoltarea este unul dintre aceste sectoare, având în vedere potențialul imens al acestei industrii pentru viitorul economiei continentului. Unele dintre programele de finanțare disponibile companiilor implicate în sectorul cercetării și dezvoltării includ inițiativa Orizont 2020 și al șaptelea program-cadru.
Întreprinderile europene mici și mijlocii care operează în sectorul transporturilor pot găsi surse de finanțare datorită proiectului Marco Polo, care a oferit sprijin pentru mai mult de 700 de firme europene din 2003. Programul E-Content Plus poate oferi finanțare companiilor din informațiile digitale și sectoarele tehnologiei internetului, în timp ce programul Life poate ajuta companiile implicate în industriile de mediu și conservare.