Cât de pregătiți suntem pentru predarea matematicii de Liceu online?

Citește și

Pandemia impune învățarea în scenariul roșu, dar predarea online nu ține doar de infrastructura tehnică. Dincolo de mijloacele de difuzare ale profesorului și de cele de recepționare ale elevului (Internet, tabletă, etc), ne lipsesc foarte multe. Să îți imaginezi că accesul online este totul, e ca și cum ai spune că dacă există clădirea școlii, putem face școală. Ne trebuie însă profesori pregătiți pentru predarea online, care necesită o metodică didactică net diferită de predarea în școală, materiale suport pentru predare-învățare, cum sunt cărțile pentru predarea în școală, platforme interactive care să îi țină pe elevi cu atenția conectată la predare, și multe altele.

Pandemia ne obligă să ne descurcăm cu ce avem, dar trebuie să fim conștienți că în acest moment calitatea procesului de predare-învățare este în cădere liberă. Pentru multe materii implicarea și harul profesorului compensează mult din aceste neajunsuri sistemice, însă nu și la matematică. Dacă tehnic totul ar fi perfect, deși de cele mai multe ori nu este, lecțiile de matematică predate online cu posibilitățile actuale ar fi pentru cei mai mulți elevi greu de înțeles. Și la matematică mai este o problemă: lecțiile neînțelese acumulate blochează înțelegerea lecțiilor următoare. Această problemă este cu atât mai gravă cu cât copilul este într-o clasă mai mare. Dacă pentru clasele primare, și chiar pentru gimnaziu există manuale digitale și materiale explicate, la liceu, unde materia devine și mai abstractă, nu suntem pregătiți.

În acest context, din păcate fiecare se descurcă așa cum poate, fără a se baza prea mult pe ceea ce îi oferă Statul. Deja ne-am obișnuit ca în anii terminali să dăm copilul la pregătire, ceea ce este inadmisibil în alte state europene, dar până la urmă trăim aici și acum și trebuie să facem totul pentru copiii noștri. Nu putem aștepta 5 – 10 ani până când, sperăm, lucrurile se vor schimba și la noi.

Există însă soluții! Inspirați de modelele internaționale câțiva profesori români au încercat să creeze tutoriale online în care să explice diverse lecții. Noi nu suntem profesori, suntem părinți care se pricep să explice matematica de liceu și care vor să împărtășească și altor copii cunoștințele lor. Crearea unui tutorial durează aproximativ 20 de ore și se face în timpul liber, însă satisfacția de a primi comentarii de la copii care îți mulțumesc pentru că i-ai ajutat să înțeleagă lecția este de neprețuit!

La Mate-BAC.ro avem peste 200 de tutoriale de 5 – 10 minute cu lecții de algebră pentru liceu. Abonamentul lunar pentru lecțiile dintr-un an de studiu este de doar 65 de lei/lună. Aici găsiți câteva lecții gratuite, ca să testați dacă vă pot ajuta într-adevăr copilul să înțeleagă materia. Pe canalul nostru de YouTube, pe FaceBook și pe Instagram găsiți și alte lecții gratuite. Nu așteptați să treacă pandemia ca să reia copilul școala normală, un an întreg pierdut este foarte greu de recuperat.

Articole Recente

Publicitate