Antioxidanții și beneficiile acestora pentru organism

Citește și

Antioxidanții sunt substanțe care pot proteja celulele din corp împotriva daunelor provocate de radicalii liberi care pot apărea de la expunerea la anumite substanțe chimice, fumat, poluare ori radiații. Antioxidanții alimentari includ seleniu, vitamina A și carotenoizi asociați, vitaminele C și E, plus diverși fitonutrienți precum licopenul, luteina și quercentina.

Poți găsi acești antioxidanți în multe alimente diferite, pe care posibil deja să le consumi în mod regulat. Există cantități mari de antioxidanți în fructe, legume, nuci, cereale integrale și cantități mai mici de antioxidanți în carne și pește. Iar acele alimente procesate tind să aibă un conținut scăzut sau chiar inexistent de antioxidanți.

Datorită numeroaselor beneficii pe care antioxidanții le aduc sănătății oamenilor, există situații când este necesară achiziționarea unor suplimente de pe www.sanavita.ro/antioxidanti, pentru a te putea bucura de o viață sănătoasă.

În cele ce urmează vei afla câteva informații despre antioxidanți, astfel încât să înțelegi de ce trebuie să facă parte din dieta ta zilnică:

Ce sunt antioxidanții și care sunt beneficiile acestora?

Antioxidanții sunt molecule care combat și luptă împotriva radicalilor liberi din corp, aceștia putând duce la apariția unor boli precum diabetul, bolile de inimă sau cancerul.

Deși corpul are proprii antioxidanți pentru a menține controlul radicalilor liberi, ei se găsesc și în alimente, precum fructe, legume sau alimente integrale pe bază de plante.

Se crede că există sute și eventual mii de substanțe care pot acționa ca antioxidanți. Fiecare are propriul rol și poate interacționa cu ceilalți pentru a ajuta organismul să funcționeze eficient.

Dintre exemplele de antioxidanți care provin din afara corpului, cele mai importante sunt: vitamina A, vitamina C, vitamina E, beta carotenul, licopenul, seleniul, manganul, luteina, flavonoidele ori polifenolii. Fiecare dintre acești antioxidanți are o funcție diferită, de aceea este important ca fiecare om să aibă o dietă cât mai variată.

Printre cele mai importante beneficii pe care antioxidanții le oferă corpului uman, merită menționate următoarele:

  • Reduc riscul afecțiunilor cardiace, problemele oculare, tulburările de memorie sau afecțiuni ale sistemului imunitar
  • Ajută la fortificarea sistemului imunitar
  • Reduc riscul de apariție a infecțiilor și a cancerului
  • Pot ajuta la vindecarea unor boli.

Sunt recomandate suplimentele cu antioxidanți?

Aportul dietetic de antioxidanți este esențial pentru o sănătate optimă, dar atunci când este vorba despre o cantitate excesivă, pot apărea anumite efecte toxice, ceea ce duce la acel fenomen de deteriorare oxidativă.

De aceea, este important ca aceste suplimente alimentare să nu fie consumate decât în cazul în care există anumite deficiențe în anumiți nutrienți sau nu poți urma o dietă sănătoasă. În acest caz, suplimentele cu doze mici de multivitamine pot fi extrem de benefice.

Dar, indiferent de tipul de suplimente alimentare bogate de antioxidante îți dorești să iei, este recomandat să discuți pentru început cu medicul tău și eventual să faci analize medicale care să ateste faptul că există o deficiență.

Nu uita, antioxidanții sunt necesari organismului uman pentru a fi sănătos, de aceea este important să urmezi o dietă bazată pe consumul zilnic de fructe și legume sau, dacă există anumite deficiențe, să urmezi un tratament cu suplimentele alimentare potrivite.

Articole Recente

Publicitate