10 metode pentru firmele din HoReCa de a reduce risipa alimentară

Citește și

Conform raportului Programului Națiunilor Unite între 70 – 79Kg/ cap de locuitor de alimente ajung la gunoi anual (estimat de 1 353 077 tone/an). Același raport estimează că 17% din producția globală totală de alimente este risipită și aproximativ aceeași cantitate se pierde, respectiv aproximativ o treime din alimentele produse nu sunt consumate.

            În România, o persoană aruncă anual 70 de kilograme de mâncare, în timp ce un sfert dintre copiii care trăiesc în mediul rural se culcă seara flămânzi, conform Raportului intitulat „Bunăstarea copilului din mediul rural” realizat de World Vision România în 2024. Potrivit acestui raport aproape un sfert dintre copii – 23% – se duc întotdeauna sau uneori seara la culcare flămânzi, pentru că nu există suficientă mâncare acasă.

             Anul acesta a fost promulgată legea pentru stoparea risipei alimentare, conform căreia consumatorii vor avea acces la prețuri reduse pentru alimente înainte de expirarea acestora, iar procedura de donații de alimente către organizațiile neguvernamentale va fi simplificată.

Reducerea risipei alimentare devin un obiectiv prioritar în România, iar firmele din sectorul HoReCa, retail și producție agroalimentară vor avea numite obligatii clare reglementate de lege. Conform legislației naționale, începând cu 2025, operatorii economici din aceste domenii au obligația să depună un raport anual de diminuare a risipei alimentare. Iată zece metode prin care afacerea ta poate contribui la reducerea risipei alimentare, optimizând în același timp costurile operaționale.

  1. Planificarea meniurilor și a producției

Adaptarea meniurilor și a volumului de produse la cerințele pieței ajută la reducerea stocurilor care ar putea ajunge să fie irosite. O planificare atentă poate minimiza surplusul și preveni acumularea alimentelor perisabile.

  1. Gestionarea eficientă a stocurilor

Utilizarea unui sistem de monitorizare a stocurilor poate ajuta la urmărirea produselor cu termen apropiat de expirare, reducând astfel pierderile. Implementarea metodei FIFO („primul intrat, primul ieșit”) este una dintre cele mai eficiente practici.

  1. Redistribuirea surplusului prin donare

Legea nr. 217/2016 permite firmelor să doneze produse alimentare aproape de expirare către organizații caritabile și le oferă și facilități fiscale pentru aceste acțiuni. Această măsură contribuie la diminuarea risipei și, în același timp, sprijină comunitatea.

  1. Oferte speciale și reduceri

Pentru produsele care se apropie de expirare, poți crea oferte speciale sau reduceri. Această abordare ajută la rotirea stocurilor și minimizează pierderile.

  1. Instruirea personalului

Organizarea de sesiuni de instruire cu angajații pe tema reducerii risipei alimentare este esențială. Aceștia pot învăța cum să utilizeze eficient ingredientele și să minimizeze deșeurile rezultate în timpul preparării.

  1. Implementarea porțiilor controlate

Prin standardizarea porțiilor, restaurantele și cantinele pot preveni generarea de surplus alimentar, ajustând cantitățile în funcție de cererea clientului.

  1. Transformarea resturilor alimentare în compost

Resturile alimentare inevitabile pot fi transformate în compost, oferind o soluție ecologică și responsabilă pentru gestionarea deșeurilor organice.

  1. Colaborarea cu aplicații de gestionare a stocurilor

Platformele și aplicațiile care gestionează digital stocurile pot identifica produsele cu termen scurt de expirare, sugerând soluții rapide pentru a evita risipa, inclusiv posibilitatea redistribuirii lor.

  1. Adaptarea meniului în funcție de sezon

Utilizarea ingredientelor sezoniere reduce riscul de a avea surplusuri, deoarece acestea sunt mai ușor disponibile și au un preț mai mic în sezonul lor optim de recoltare.

  1. Întocmirea și depunerea raportului anual de risipă alimentară

Începând cu 2025, firmele din sectorul agroalimentar sunt obligate să depună un raport anual privind risipa alimentară pe o platformă electronică specializată. Aceasta nu doar că asigură conformitatea cu legea, ci și încurajează firmele să implementeze măsuri sustenabile.

Pentru firmele din domeniul HoReCa și retail, conformarea cu legislația poate părea o provocare, dar o firmă de consultanță specializată vă poate ghida pas cu pas. Dacă aveți nevoie de asistență pentru întocmirea raportului anual de risipă alimentară și implementarea unor strategii de reducere a risipei, vă recomandăm să accesați https://cashconsult.ro/raportare-plan-de-diminuare-a-risipei-alimentare/

O firmă de consultanță, cum este Cash Consult Team, poate fi partenerul ideal pentru dezvoltarea afacerii tale. Cash Consult Team oferă servicii specializate de consultanță, coordonare și asistență tehnnică, care te pot ajuta să depui raportul anual privind risipa alimentară.

Sursa imaginii: freepik.com

Articole Recente

Publicitate